Σχολικός Εκφοβισμός (Bullying) – Μέρος 3ο

Ως γονέας ή κηδεμόνας, τι πρέπει να κάνω για να προστατέψω το παιδί μου από φαινόμενα bullying;

Τι πρέπει να κάνω για να προστατέψω το παιδί μου από φαινόμενα bullying;

Το πιο βασικό που θα πρέπει να κάνετε ως γονέας είναι να έχετε κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού σας. Αν το έχετε ήδη καταφέρει αυτό, τότε είναι πιθανότερο να λαμβάνει καλύτερα υπόψη του τις συμβουλές σας και σε κάθε δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται να νιώθει την ανάγκη να επικοινωνήσει μαζί σας.

Αν δεν το έχετε καταφέρει ακόμα, αλλά το επιθυμείτε, τότε σταματήστε να λέτε αθώα ψέματα στο παιδί σας, ή ψέματα για το καλό του, γιατί όταν ανακαλύπτει την αλήθεια απογοητεύεται, νιώθει προδομένο και απομακρύνεται συναισθηματικά από σας. Προτιμήστε καλύτερα να του φέρεστε ως ένα μικρό ενήλικα και να είστε ειλικρινής μαζί του.

Να είστε σίγουροι ότι αυτού του είδους τη συμπεριφορά το παιδί σας θα την εκτιμήσει και οτιδήποτε του συμβεί, καλό, ή κακό, θα νιώθει την επιθυμία και ανάγκη να το μοιραστεί μαζί σας.

Σε περίπτωση που το παιδί σας αναφέρει εμπειρίες περιστατικών bullying, είτε ως εμπλεκόμενο, είτε ως μάρτυρας, τότε θα πρέπει:

  • Nα του εξηγείτε πως όλοι έχουν το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, στην προσωπική ελευθερία και δεν είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται την απομόνωση, τον εξευτελισμό, τη βία και την υποτίμηση από τους άλλους.
  • Να συμβουλεύετε το παιδί σας να είναι σε επαγρύπνηση, να μην έχει την εικόνα του εύκολου θύματος που ελκύει τους επίδοξους bullies, να έχει αυτοπεποίθηση και να μη φοβάται να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
  • Να του ζητήσετε να διευρύνει τον κύκλο των φίλων του, να προσέχουν ο ένας τον άλλον, να μην προκαλούν, να χρησιμοποιούν κατάλληλο λεξιλόγιο και να αποφεύγουν χώρους πιθανής επίθεσης.
  • Να  το βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ζητάει βοήθεια όταν τη χρειάζεται, είτε ως θύμα, είτε ως μάρτυρας. Οι δράστες αποθαρρύνονται, καθώς δεν επιθυμούν να υπάρχουν μαρτυρίες.
  • Να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν θα φοβηθεί να σας ξανά-εκμυστηρευτεί κάποια εμπειρία του και να σας αποκαλύψει την αλήθεια, ακόμα και στην περίπτωση που είναι αυτό ο θύτης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού μια και μόνο εμπειρία αρκεί, για να καταστρέψει τη μετέπειτα ζωή ενός παιδιού.

Πιστεύουμε πως η καλύτερη πρόληψη για τον  γονέα, είναι να γίνει ο ίδιος το παράδειγμα για το παιδί του, δίνοντάς του να καταλάβει ότι σε περιστατικά παρενόχλησης δεν θα πρέπει να είναι ούτε παθητικός, ούτε επιθετικός δέκτης, αλλά θα πρέπει να διακρίνει και να επιδιώκει πάντα την ομαλότερη οριστική επίλυση του προβλήματος.