10 Χρήσιμες Συμβουλές Αυτοάμυνας για Γυναίκες

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε 10 βασικές και πολύτιμες συμβουλές για να έχετε στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε την ασφάλειά σας.

Είναι μια τρομακτική εμπειρία που την έχουν βιώσει ήδη πολλές γυναίκες! Μόλις έχετε τελειώσει τη δουλεία αργά το βράδυ. Βγαίνετε από το γραφείο σας για να πάτε προς το αυτοκίνητό σας. Το πάρκινγκ φαίνεται έρημο καθώς τα μάτια σας προσαρμόζονται στον χαμηλό φωτισμό. Το αισθάνεστε!

Νιώθετε τις τρίχες σας να ανασηκώνονται στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας και η αδρεναλίνη κάνει την καρδιά σας να φουσκώνει και να χτυπά όλο και γρηγορότερα μέσα στο στήθος σας. Οι παλάμες σας ιδρώνουν καθώς προσπαθείτε να ξεχωρίσετε τα κλειδιά σας. Σκέφτεστε: “Γρήγορα! Μπες στο αμάξι και ασφάλισε τις πόρτες!” Είστε πολύ φοβισμένη ακόμα και να κοιτάξετε πίσω σας για να δείτε αν ο άγνωστος είναι εκεί. Μπαίνετε με ασφάλεια στο αυτοκίνητο, αισθάνεστε την ένταση να καλμάρει και αρχίζετε να ηρεμείτε καθώς αφήνετε πίσω σας το μισοσκότεινο πάρκινγκ κατευθυνόμενη προς τον προορισμό σας.

Είναι αυτό μια περίπτωση αδικαιολόγητου φόβου; Όχι, στη σημερινή κοινωνία δεν είναι. Βιαία εγκλήματα κατά των γυναικών απολαμβάνουν, δυστυχώς, εντυπωσιακά ψηλά στατιστικά. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να σιγουρευτείτε ότι την επόμενη φορά, αν δεν καταφέρετε να μπείτε με ασφάλεια στο αυτοκίνητό σας προτού σας πλησιάσει κάποιος άγνωστος, θα είστε σε θέση να προστατέψετε τον εαυτό σας;

Παρακάτω θα βρείτε 10 βασικές και πολύτιμες συμβουλές για να έχετε στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε την ασφάλειά σας:

  1. Έχετε επίγνωση του περιβάλλοντός σας. Πολύ συχνά οι γυναίκες δεν είναι παρατηρητικές, καθώς έχουν την προσοχή τους στραμμένη κάπου αλλού. Αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα.
  2. Η «γλώσσα» του σώματός σας (body language) να είναι αρκούντος δυναμική. Αποφύγετε να φαίνεστε σαν το ιδανικό θύμα, ή ένας εύκολος στόχος.
  3. Όταν βρίσκεστε σε απομονωμένες ή/και όχι τόσο γνωστές περιοχές, έξω και γύρω από την πόλη, μη φοράτε ποτέ κοσμήματα που φαίνονται έντονα και εντυπωσιακά.
  4. Ποτέ, μα ποτέ, μην κάνετε οτοστόπ!
  5. Εμπιστευθείτε τα ένστικτά σας. Αν νιώσετε κάποιον κίνδυνο να πλησιάζει, βγείτε εκτός της κατάστασης όσο πιο γρήγορα γίνεται.
  6. Αν νιώσετε ότι κάποιος σας ακολουθεί, γυρίστε και κοιτάξτε τον κατευθείαν στα μάτια. Αυτό δίνει την εντύπωση ότι δεν είστε φοβητσιάρα και θα σας βοηθήσει στο να μπορέσετε να κάνετε καλύτερη περιγραφή αυτού του ατόμου.
  7. Αν σας αρπάξει επιθετικά κάποιος άγνωστος, να θυμάστε ότι τα τέσσερα πιο ευαίσθητα σημεία στο αντρικό σώμα είναι τα μάτια, τα γόνατα, τα γεννητικά όργανα και ο λαιμός. Στο γυναικείο σώμα είναι τρία: μάτια, λαιμός και γόνατα.
  8. Μην φωνάζετε «αστυνομία», καθώς ο περισσότερος κόσμος δεν ανταποκρίνεται σε κραυγές για βοήθεια. Αντίθετα, να είστε συγκεκριμένη, φωνάξτε σε κάποιον περαστικό: “ Έϊ εσύ, κάλεσε το 100 αμέσως!” Αυτό είναι πιο αποτελεσματικό από το να φωνάζεις γενικά: “Βοήθεια, αστυνομία!”
  9. Να έχετε ένα σχέδιο επίθεσης έτοιμο στο μυαλό σας. Εξασκηθείτε στον τρόπο που θα προστατέψετε τον αυτό σας και αν κάποια στιγμή σας τύχει, δε θα είστε εντελώς απροετοίμαστη στο να εφαρμόσετε ότι πρέπει για να αμυνθείτε.
  10. Οτιδήποτε μπορεί να γίνει όπλο σε στιγμές αυτοάμυνας. Εντοπίστε στον περιβάλλοντα χώρο οτιδήποτε θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε σαν όπλο για να αμυνθείτε. Αν σας επιτεθούν δεν υπάρχουν κανόνες, η ζωή σας μπορεί να εξαρτηθεί από μια στιγμιαία σας αντίδραση που μπορεί να είναι το αποτέλεσμα γρήγορης, έξυπνης ή/και πρωτότυπης σκέψης.

Διάφορα από τα πράγματα που κουβαλάτε στην τσάντα σας μπορεί επίσης να φανούν χρήσιμα, όπως είναι μια μεταλλική λίμα για τα νύχια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο, ή ακόμα και μια απλή λακ για σπρέι κατευθείαν στα μάτια. Ακόμα και τη συσκευή του κινητού σας θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε σαν όπλο για να χτυπήσετε όποιον σας επιτεθεί, αφού προλάβετε να καλέσετε πρώτα το 100. Όσο καλύτερα προετοιμασμένη είστε και έχετε έτοιμο κάποιο σχέδιο και θυμάστε ποια είναι τα πιο ευαίσθητα σημεία στο ανθρώπινο σώμα, θα συνειδητοποιήσετε ότι δε χρειάζεται να αγοράσετε όπλο για να είστε ασφαλής.

Οποιοδήποτε αντικείμενο χρησιμοποιήσετε για να χτυπήσετε αυτόν που σας επιτίθεται, κατευθείαν στα μάτια, το λαιμό, τα γεννητικά όργανα, ή τα γόνατα, θα είναι αρκετό για να σας δώσει τον απαραίτητο χρόνο για να διαφύγετε τον κίνδυνο. Απλά να θυμάστε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σχεδιάζετε και να σκέφτεστε αυτές τις στρατηγικές εκ των προτέρων. Σε καμία περίπτωση δε θέλετε να σας καταλάβει φόβος και πανικός και να μην κάνετε χρήση των όποιων όπλων βρεθούν διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή.

Θα διαπιστώσετε ότι με λίγη προετοιμασία, κοινή λογική, και γρήγορη σκέψη, μπορείτε να προστατέψετε αποτελεσματικά τον εαυτό σας σε περίπτωση που σας επιτεθούν. Ίσως να χρειαστείτε να παρακολουθήσετε και κάποια επιπλέον εξειδικευμένα μαθήματα αυτοάμυνας, ώστε να αποκτήσετε ακόμα μεγαλύτερη γνώση σχετικά με την ασφάλεια και την αυτοπροστασία σας.